Een handige manier voor het opzetten van een website is het gebruik maken van WordPress. WordPress is gratis software die gedownload kan worden en op een server geplaatst kan worden. Onlangs heb ik voor een website gericht op het WK 2014, matras en Boxspring ook gebruik gemaakt van WordPress. Voor het optimaliseren van deze websites heb ik gebruik gemaakt van een aantal handige plugins. In deze blogpost zet ik 7 handige wordpress plugins uiteen.

Google Analytics for WordPress

Binnen WordPress is het niet automatisch mogelijk om Google Anaytics te koppelen aan je website. WordPress biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van het statistiekenprogramma van WordPress zelf. Voor deze website wilde ik graag Google Analytics installeren. De redenen hiervoor zijn dat ik Google Analytics gewend ben en dat er meer mogelijkheden zijn binnen Google Analytics. Een plugin die het mogelijk maakt om gebruik te maken van Google Analytics is de plugin “Google Analytics for WordPress”.

Link: http://wordpress.org/extend/plugins/google-analytics-for-wordpress/

Newsletter

Een tweede handige plugin voor een nieuws/content website is de “newsletter” plugin van WordPress. Deze plugin biedt je de mogelijkheid om mensen zich aan te laten melden voor een nieuwsbrief. Tevens kun je de aanmelders opslaan in een database. Met de filters in de database kan je gesegmenteerde e-mails versturen naar klanten. Tevens kan je de database exporteren of een andere database importeren.

Link: http://wordpress.org/extend/plugins/newsletter/

Smart YouTube pro

Voor het invoegen van YouTube-video’s op je website kan je gebruikmaken van de “Smart YouTube pro”-plugin. De plugin biedt je de mogelijkheid om de maten van elk YouTube-filmpje aan te passen. Op deze manier kan je op een mooie manier op elke pagina of post een video plaatsen. Tevens heb je de mogelijkheid met deze plugin om de instellingen van de video, zoals automatisch starten, aan te passen.

Link: http://wordpress.org/extend/plugins/smart-youtube/

Tweet blender

Een populaire plugin voor WordPress is de “Tweet blender”-plugin. Met deze plugin kan je op je website tweets laten zien gefilterd op zoekwoorden, twitter accounts en hashtags. De lay-out van de plugin op de website kan aangepast worden in de backend van de WordPress-website.

Link: http://wordpress.org/extend/plugins/tweet-blender/

WP-Table reloaded

Voor het opzetten van de WK 2014-website was ik genoodzaakt om een aantal tabellen te uploaden. Binnen WordPress heb je niet automatisch de mogelijkheid om dat te doen. Een mogelijkheid om wel tabellen toe te voegen, is het gebruikmaken van afbeeldingen voor tabellen. Het grote nadeel aan afbeeldingen is echter dat de tekst in de tabel niet wordt gelezen door Google. Daarom heb ik gekozen voor de WordPress plugin “WP-Table reloaded”. Een plugin waarbij je eenvoudig tabellen kan toevoegen en bewerken.

Link: http://wordpress.org/extend/plugins/wp-table-reloaded/

WPtouch

Mobiel is booming, steeds meer mensen bezoeken een website via een mobile device. Het is dan ook van belang dat de website geoptimaliseerd is voor mobiel. Een gratis en handige plugin die je hiervoor kan gebruiken is de “WPtouch”-plugin. De website wordt automatisch aangepast wanneer iemand de website bezoekt via mobiel.

Link: http://wordpress.org/extend/plugins/wptouch/

WordPress SEO (by Yoast)

De eerste en voor mij de belangrijkste plugin die ik heb gedownload binnen WordPress is de “Wordpress SEO”-plugin van Joost de Valk (Yoast). Met deze plugin heb je de mogelijkheid om pagina’s en posts te optimaliseren voor SEO-doeleinden. Naast het opgeven van title- en description-tags, biedt deze plugin ook de mogelijkheid om per pagina of post direct een SEO-analyse uit te laten voeren. Zo kan je direct zien aan welke SEO-eisen de pagina wel voldoet en welke niet.

Link: http://wordpress.org/extend/plugins/wordpress-seo/